Tugsan Rumah Elektronik

Tempat: Di Istana
Masa: 2 petang
Pelakon 1: Hang Jebat
Pelakon 2: Hang Tuah

Hang Jebat baharu tersedar dari tidurnya. Suara orang ramai boleh kedengaran di luar istana. Hang Tuah boleh kelihatan bersama penduduk-penduduk kampung. Hang Jebat dan Hang Tuah disuruh bertarung. Apabila Hang Tuah diajak ke istana, mula lah mereka bertarung.

Hang Tuah: (membuka pintu istana) Eh, mengapa pula kamu di bawah ah? Sudah! Pergi, pergi. Jangan kamu semua menggagu lagi!

Hang Jebat: (dengan mengesat peluh dengan lengan bajunya) Aduh! Tunggu kita berhenti untuk penat dahulu. Tuah, selagi keris ini ada di tangan aku, kau tidak akan dapat membunuh aku. Jauhkan kau dari aku.

Hang Tuah: (menarik nafas) Tidak, kau ada lah seperti saudara aku sendiri. Tetapi alangkahnya, aku terpaksa menjalankan perintah tuan aku.

Hang Jebat: Nampaknya kamu sungguh-sungguh benar mahu membunuh aku. (memberi keris kepada Hang Tuah) Ambil lah keris aku ini, berikan keris kau pula kepada aku. Jangan kau bimbang Tuah, aku rela mati di tangan kau. Mari kita membuat penghabisannya! Ah!

Maka, Hang Jebat pun meninggal dunia di tangan kawan rapatnya sendiri, Hang Tuah. Dari hari itu lah, Hang Tuah memegang kerajaan Melaka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: